Laman Sumbangan

 

 

 

 

 

Malaysia Homeopathy Cyber Library WEBSITE SINCE 2001

MENGENAL

(Dari tulisan Yosri bin Mohamad Yong) Oleh: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD

 

Daripada Abu Musa r.a., dari Nabi s.a.w. sabdanya : 

"Allah 'Azza wa Jalla membentangkan tangan-Nya pada malam hari untuk menerima taubat orang yang bersalah siang hari, dan membentangkan tangan-Nya siang hari untuk menerima taubat orang yang bersalah malam hari, sehingga matahari terbit di Barat."

 

 

 
 

Mengenal Bakteria.
Oleh Mohamed Yosri Mohamed Yong

 
B
akteria adalah haiwan seni yang hanya boleh dilihat melalui mikroskop. Bakteria merupakan haiwan yang mempunyai binaan badan yang mudah dan hanya mempunyai satu sel. Terdapat beribu-ribu jenis bakteria di dunia ini, dan kebanyakannya masih belum dikenal pasti.

Kebanyakan bakteria adalah tidak merbahaya, tetapi bakteria yang merbahaya boleh membawa maut kepada manusia apabila ia dapat melepasi sistem imunisasi pertahanan badan kita. Penyakit seperti batuk kering (tuberculosis), sakit kerongkong (strep throat), taun (cholera), dan sesetengah jenis penyakit paru-paru berair adalah disebabkan oleh bakteria. Bakteria yang mampu menyebabkan penyakit dikenali sebagai bakteria pathogen "pathogenic bacteria" atau kependekannya iaitu pathogen.

Pathogen mempunyai keupayaan menceroboh dan mengatasi sistem pertahanan badan manusia untuk membiak yang menyebabkan kesan buruk kepada manusia. Sesetengah racun toksin yang dihasilkan oleh pathogen adalah amat beracun dan merbahaya kepada manusia seperti kancing gigi "tetanus" dan "botulism" yang bertindak dengan menyerang sistem saraf manusia.

Bakteria dikelaskan mengikut asas ciri fizikal mereka seperti bentuk, keupayaan bergerak, komposisi unsur kimia "chemical  composition", dan sebagainya, ataupun mengikut aktiviti biokimia. Setiap spesies bakteria diberi nama Yunani "Latin". Perkataan pertama merupakan genus bakteria, sementara nama kedua merupakan spesies bakteria. Nama spesies akan ditulis dalam huruf kecil kesemuanya. Bakteria berlainan yang termasuk dalam genus yang sama mempunyai hubungan yang rapat tetapi tidak serupa.

Begitu juga bakteria yang dalam spesies yang sama menpunyai persamaan yang lebih rapat tetapi masih tidak serupa. Bakteria berlainan dalam spesies yang sama ini akan dipecahkan kepada beberapa kumpulan berlainan melalui komposisi kimia mereka "chemical  composition" berasaskan jenis "serotype". Penserotype merupakan teknik yang menggunakan molekul antibodi yang disiapkan secara khusus untuk mengenalpasti jenis molekul pada permukaan sel bakteria.

Sebagai contoh, ialah bakteria Escherichia coli O157:H7. Perkataan "Escherichia" yang bermula dengan huruf besar menandakan genus. Perkataan "coli" sentiasa ditulis dengan huruf kecil menandakan spesies. Urutan huruf dan nombor "O157:H7" menandakan serotype. Dalam kes tertentu, serotype spesies berlainan akan ditulis sebagai gabungan huruf dan angka, kadang-kala juga dengan menggunakan huruf ketiga huruf Yunani.

Contoh-contoh bakteria adalah seperti berikut :-
 

  1. Bakteria Campylobacter jejuni.
  2. Bakteria Clostridia botulinum
  3. Bakteria Escherichia coli
  4. Bakteria Salmonella

Bagaimanapun penyediaan makanan yang bersih sudah mampu memastikan serangan bakteria dapat dikawal. Anda perlu memastikan bahawa makanan yang dimasak telah disediakan dengan cermat dan bersih. Pastikan dapur dan tangan anda bersih sebelum memasak. Sekiranya anda makan di luar, pastikan keadaan gerai adalah bersih dan makanan yang terhidang terjaga rapi dan tidak dihinggap lalat. Pastikan pelayan atau penjaja menjaga kebersihan kedai dan diri mereka. Selain itu, pastikan tangan dan kuku anda dibasuh dengan bersih sebelum makan. Ingatlah, menghindari penyakit adalah lebih baik daripada merawat setelah sakit.

Rujukan :
http://www.cfsan.fda.gov/~mow/intro.html
http://www.prn.usm.my/bulletin/racun/1996/awet.html
http://www.extension.iastate.edu/foodsafety/Lesson/L1/L1p8.html

 

 

HBI Health & Homoeopathy Centre Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD 2011