-

Kembali ke Tingkap Indeks

RINGKASAN RAWATAN TERAPEUTIK BIOKIMIA & HOMEOPATI

  *** Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

EPILEPSI

 

Epilepsi adalah satu daripada beberapa penyakit yang mengganggu fungsi otak. Pesakit epilepsi mengalami konvulsi dan kekejangan secara berkala di mana dalam tempoh itu mereka hilang kesedaran buat beberapa ketika, sama ada bagi tempoh hanya beberapa saat atau beberapa minit. Lama masa hilang ingatan itu bergantung kepada jenis epilepsi yang dialami. Umumnya dua jenis epilepsy yang biasa disebut, iaitu petit mal atau grand mal.

 

Homeopati  Bagi epilepsi yang menyerang kerana takut, pesakit menjerit kuat atau berada dalam keadaan tidak sedar, Opium 200. Epilepsi beserta perut mengembang, ibu jari tangan semasa serangan, melarat disentuh sesuai dengan Cicuta v. 30. Beberapa penawar lain yang diberikan mengikut symptom tertentu seperti Bufo rana untuk epilepsy yang dating waktu malam semasa tidur, Cina kalau disebabkan oleh cacing, yang hidung dan duburnya rasa gatal.

 

Garam Tisu Biokimia  Beberapa penawar biokimia mungkin sesuai termasuk Natrum sulph dalam potensi tinggi. Penawar-penawar lain ialah Kali mur, Kali phos dan Magnesium phos. Semuanya dalam potensi 6x.

 

Naturopati  Pemakanan seimbang yang bersesuain dikatakan baik untuk mengurangkan kekerapan dan kekuatan serangan epilepsi. Campuran daun salad dan buah-buahan segar adalah berkesan dan disaran.

 

Remedi Bunga Bach  Bagi pesakit yang mendapat serangan epilepsi secara tiba, boleh diberikan Rescue remedy dan dibantu dengan penawar Olive kemudiannya. Clematis pula

 
 

 

Kandungan: Rawatan Terapeutik Homeopati.

<Sumbangan konsultan HBI>

Untuk dapatkan Kuliah Terapeutik sepenuhnya, sila hubungi HBI Health & Homoeopathy Centre.

 

 

HBI Health & Homoeopathy Centre @ drhatta 2011.

 

<BGSOUND src="Alleycats_-_Seribu_Bintang.mp3">