Koleksi Dr.Burhanuddin al-Helmy diabadikan. HBI

 

 

Khazanah

KHAZANAH ILMU DR. BURHANUDDIN

 

 

 

alhelmy

PENGENALAN KEPADA HOMEOPATI

 

PENGETAHUAN TENTANG ROH

 

Istilah vital force bukan saja menjadi rahsia di kalangan ahli homeopati. Di dalam ilmu perubatan lainpun, konsep yang melihat sakit dan sihat itu dari sudut keseimbangan vital force atau tenaga hayat ataupun roh memang ada. Tetapi sebagai orang yang terdidik dengan ilmu agama, Dr. Burhanuddin menyebutkan bahawa pengetahuan tentang roh itu telah dijelaskan oleh al-Qur'an iaitu:

 

    “.... dan mereka bertanya kepada engkau perihal roh, katakan sahaja roh itu urusan Tuhanku. Kamu tidak diberi ilmu kecuali sedikit sahaja. (al-Isra'a: ayat 85)”

 

    Beliau menyimpulkan:

 

    Ternyata dua perkara daripada pertunjukan ayat yang pendek ini, (1) roh dan jiwa itu urusan Tuhan (2) ilmu roh sedikit sahaja dikurniakan kepada makhluknya dan sedikit pula makhluknya yang tahu.... jika dapat mesti disimpan betul-betul dalam peti dan rumah yang selamat.... Yang demikian ahli yang mendapat kurnia ilmu roh itulah yang mendapat memelihara hidup yang sihat dan bernilai dan merekalah yang nampak atau mengetahui rahsia ramuan atma jiwa itu. [Bagaimana Menjaga Kesihatan & Mengekalkan Muda]

 

 TOP

 

 

 

 

HBI Health & Homoeopathy Centre