Koleksi Dr.Burhanuddin al-Helmy diabadikan.HBI 

 

 

Khazanah

KHAZANAH ILMU DR. BURHANUDDIN

 

 

 

alhelmy

PENGENALAN KEPADA HOMEOPATI

 

KONSEP SAKIT DAN SIHAT

 

Dalam penerangan Dr. Burhanuddin, terdapat satu fahaman dan nada yang hampir sama apabila beliau membicarakan persoalan politik bangsa maupun perubatan. Ini berlaku apabila beliau berusaha mengaitkan dengan agama Islam sendiri di mana mengenai Islam beliau kerap menyebut “Ajarannya tepat dan betul mengenai segenap keperluan dan kepentingan (1) jasmani (2) akal (3) ruh”. [FKM]

 

    Dalam ceramah politik beliau pernah menyatakan watan memerlukan bangsa yang kuat, bangsa yang kuat memerlukan tubuh diri yang sihat dan iman yang kuat. Hal tersebut secara tidak langsung berkait dengan konsep sihat dan sakit atau kuat dan lemah. Dalam homeopati beliau menyebutkan bahawa:

 

    “Falsafah homeopati telah sedia lama membuktikan bahawa manusia itu ialah tubuh yang TRIMUTRI iaitu tiga dalam satu, atau perga­bungan tiga diri. Tiap-tiap seorang diri itu mesti mempunyai tiga susunan iaitu tubuh - akal - nyawa (body - mind - soul). Tubuh jasmani itu ibarat sangkar atau rumah. Maka dalam sangkar atau rumah itulah diam dan hidupnya roh, semangat dan akal. Ketika ketiga-tiga trimutri ini berjalan dengan betul dan aman damai, maka orang yang mempunyai diri itu merasa senang, rehat dan segar. Itulah yang dikatakan sihat.”

 

    “Bila penunggu di dalam tubuh itu tidak berjalan dengan betul (disorder) seseorang itu akan merasa berbagai-bagai yang me­rungsing dan tidak menyenangkan dalam dan pada tubuhnya. Maka yang demikian itu dikatakan SAKIT (Disease).”

 

    Jika itulah konsep sebenar sihat dan sakit, menurutnya:

 

   “....maka yang paling tepat bagi seseorang tabib ialah memperkatakan tentang soal ‘mengubati seseorang itu’ lebih (baik) daripada memperkatakan tentang soal ‘mengubati sakit atau penyakitnya’ kerana sakit dan penyakit itu masih di luar atau cuma tanda-tanda...., manakala yang sakit dan punca tempat atau sebab sakit itu ialah dari yang menunggu dan yang berdiam dalam sangkar tubuh itu.”

 

    Sebagai orang yang arif dalam agama, beberapa penjelasan lanjut beliau sekali lagi didokong oleh hadis dan ayat-ayat al-Qur'an.

 

    Kesimpulan beliau, seperti yang disaran oleh pengamal dan doktor perubatan atau doktor homeopati Barat, iaitu:

 

    “Kerana itulah doktor-doktor homeopati tidak begitu mengambil berat sangat terhadap yang berkenaan patologi, etiologi, histologi dan sebagainya, tetapi sangat-sangat mengutamakan segala semboyan-semboyan atau symptomology yang dikirimkan oleh diri halus dari bahagian rohani kepada bahagian jasmani seseorang dalam trimutri itu, kerana di situlah duduknya rahsia sebab sakit dan penyakit dan di sinilah pula letaknya rahsia pemilihan pena­war atau ubat yang serupa dan seraksi.” [FPH]

 

 TOP

 

 

 

 

HBI Health & Homoeopathy Centre