Koleksi Dr.Burhanuddin al-Helmy diabadikan.HBI 

 

 

Khazanah

KHAZANAH ILMU DR. BURHANUDDIN

 

 

 

alhelmy

PENGENALAN KEPADA HOMEOPATI

 

SIMILIMUM DALAM HADIS

  

Daripada intisari tulisan Dr. Burhanuddin di dalam bukunya Falsafah Perubatan Homeopati, beliau menyatakan:

 

    "Sebuah hadis yang masyhur diriwayatkan 'Bila lalat jatuh ke dalam bijana kamu, hendaklah kamu benamkan kerana pada salah satu sayapnya racun dan lagi satu penawar'. Maksud hadis ini secara tersirat menurut fahaman saya adalah sangat bertepatan dengan bahas undang-undang seraksi atau similimum itu. Maka pendapat homeopati oleh Hahnemann ini sebagai pembaharuan dan penjelasan yang tegas pada menyatakan undang-undang yang tidak pernah dite­gaskan oleh sebarang orang dengan terang sebelumnya." [FPH]

 

   Hadis daripada Abu Hurairah yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Abu Daud sebagaimana yang dipetik oleh Dr. Burhanuddin tersebut jelas sekali tidak membawa maksud 'persamaan' tetapi 'keseru­paan'. Hadis tersebut tidak menyebut sayap yang sama yang membawa kesembuhan, tetapi salah satu sayapnya mengandungi racun (kuman, penyakit) sementara yang lagi satu mengandungi penawar (antidot). Sayap yang kanan dan kiri yang datang daripada lalat yang sama itu sememangnya tepat dikatakan 'serupa'. Itulah konsep "homoeo" (serupa/similar) dalam homeopati dan bukannya konsep "homo" (sama/same) yang disalahfaham.

 

   Tidak dapat dinafikan bahawa Dr. Burhanuddinlah merupakan orang yang pertama mempertalikan hadis nabi dengan konsep undang-undang seraksi homeopati. Hal tersebut terbawa-bawa oleh para murid yang menerima didikan homeopati daripadanya. Yang demikian, penjelasan mengenai kisah Nabi Ya'qubpun masih menerangkan konsep similimum. Di mana baju gamis (Nabi Yusuf) yang berlumuran darah dengan darah palsu adalah penyebab yang menyebabkan Nabi Ya'qub bersedih dan hilang penglihatannya. Sementara yang menyembuhkan matanya ialah apabila ayahnya mendapat berita gembira setelah mencium dan diletakkan di wajahnya "baju gamis" kepunyaan Nabi Yusuf beberapa tahun kemudian. Baju gamis itu masih membawa konsep 'serupa' bukan konsep 'sama'.   

 

 TOP

 

 

 

 

HBI Health & Homoeopathy Centre

 

 

 

 

 Virtual copyright © Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD 2011