MALAYSIA HOMOEOPATHY CYBER LIBRARY

HBI.gif (3177 bytes)

MHCL.gif (1458 bytes)

 

Terbaik daripada Konsultan HBI

MATERIA MEDICA

MUKA DEPAN

 

PENGENALAN: MATERIA MEDICA

 Materia Medica atau “Medical Material” secara terminologi  atau secara mudahnya ialah satu senarai  penawar-penawar.  Dalam  apa  saja sistem perubatan yang  melibatkan  pemberian penawar,   seseorang itu pasti akan bertembung dengan  perkataan ini.  Secara khusus, Materia Medica homoeopati  merujuk kepada rekod-rekod tentang kesan-kesan bahan bernilai perubatan  yang aktif ke atas orang yang sihat, yang secara  teknikalnya dikenali sebagai ‘uji-bukti’ atau proving.

            Dalam  homoeopati,  terdapat  pelbagai  jenis   Materia Medica, tetapi kesemuanya hampir sama sahaja antara satu sama lain  dilihat dari sudut ‘uji-bukti sebenar’  (actual  provings).  Bagaimanapun penulis buku-buku Materia Medica  .………

 

MATERIA MEDICA RINGKAS

ACONITUM NAPELLUS

·        Aconite adalah penawar yang disaran apabila semboyan muncul dengan  tiba-tiba,  terutama akibat terdedah kepada angin sejuk dan kering, seperti  demam terkena embun atau angin sejuk. Biasa dipreskripsi pada peringkat permulaan demam, selsema, keradangan dan seumpamanya.

·        Kes-kes  yang dirujuk termasuklah demam kulit  panas  dan kering, gelisah serta cemas akibat terperanjat, terkejut atau takut. 

·        Aconite disebut juga sebagai penawar “short-acting” yang sangat berguna sewaktu permulaan bagi penyakit akiut.

(mukadimah dan petikan  Bab 5)

 

Mohamed Hatta Abu Bakar, 1997.  Perubatan Homoeopati – Banting: HBI Health & Homoeopathy Centre.

Semua bahan adalah hakcipta HBI Health & Homoeopathy Centre. Saranan dan komentar dialu-alukan: mailto:drhatta1@yahoo.com.